Rulandské šedé [ Vinařství ]
Rulandské šedé
Bílá odrůda
Charakteristika odrůdy:
Rulandské šedé je pupenovou mutací Rulandského modrého. Vzniklo v Burgunsku ve 14. století, odkud se rozšířilo po celé Francii a zvláště do Champagne. V německu odrůdu rozšiřoval obchodník pa Ruland a nese tam po něm, stejně jako u nás jeho jméno.
Je středního růstu, má řidší olistění a dřevo vyzrává dobře. Odolnost proti mrazu je dobrá, bývá poněkud odolnější proti suchu. Hrozen je malý, většinou pevný, bobule malé s modrošedou slupkou. Hrozny se musejí rychle zpracovat, aby nebylo víno narůžovělé barvy.
Zraje poněkud dříve než Rulandské bílé a mívá méně kyselin.
Víno se prodává nejen jako víno odrůdové, ale často se užívá do směsí pro výrobu vín známkových, a to nejen bílých, ale i červených. V Bádensku se směs vín Burgundského modrého a Rulandského nazývá Rotling.
Rozšíření odrůdy:
Země původu:
Francie - burgundy. Vznikla pupenovou mutací z odrůdy Burgundské modré.
Jiná jména Pinot gris
Produkt: víno
Charakteristika:
Víno zlatožluté barvy s neutrální vůní. Vyšší obsah kyselin se stářím klesá a podporuje harmoničnost a extrktivnost. Vína jsou plná, neutrální, zlatavé barvy a často i se zbytkovým přírodním cukrem. Predikátní partie jsou charakteristické jemností a vyšším obsahem zbytkového cukru.
Při vysoké cukernatosti hroznů dosahují vína vynikající jakosti. Víno má pak vůni a chuť po čerstvém chlebu.
Gastronomické využití:
Vhodné k drůbeži, rybám a plným polévkám. Ke komplikovanějším úpravám se smetanovými omáčkami. Vhodné k polotvrdým, polotuhým a měkkým sýrům s mytou kůrou. Predikátní partie se podávají ke sladkým pokrmům.