Veltlínské červené rané [ Vinařství ]
Veltlínské červené rané
Charakteristika odrůdy:
Kříženec
Ranná odrůda.
Je bujného růstu, dřevo zraje pomalu a snadněji zmrzá. Jeho cennou vlastností je suchovzdornost a dobrý růst i na píscích a štěrku. Hrozen je velký, kónický. Bobule malé, náchylné na hnilobu, mají červenou slupku. Vyrábí se z nich bílé víno.
Víno poskytuje více, či méně ploché.
Rozšíření
Země původu: Itálie
V Itálii patří k velmi rozšířené skupině odrůd nazývaných Malvasia. Vína z těchto odrůd sek nám dovážela zřejmě ve středověku z Itálie a byla to pravděpodobně vína se zbytkem cukru. Jako památka po nich zůstalo rčení "sladké jako malvaz".
Do našich regionů se rozšířilo z Rakouska, kde jeho pěstování prosazoval někdejší ředitel známé vinařské školy v Klosterneuburgu u Vídně Freiherr von Babo. Odrůdě se podle něho říkalo Babovina. Pěstuje se dnes již jen ojediněle.
Produkt: víno
Charakteristika Víno zlatožluté barvy ve vůni neutrální s nižším obsahem kyselin. Často nese dobrou extraktivní chuť.
Gastronomické využití:
Vhodné k plným pokrmům těžšího charakteru, masům s omáčkou, krémovým polévkám, studeným mísám a salátům. K čerstvým mléčným sýrům a sýrům z kysaného mléka.