Návrat na hlavní stranu

Historie Novojičínského sboru ZUŠ ONDRAŠEK [ Historie (archivní dokument) ]

DPS Ondrášek - historie souboru

Dětský pěvecký sbor Ondrášek Nový Jičín

Na jižním okraji Moravské brány na úpatí Beskyd leží malebné město Nový Jičín, kde již sedm století zní hudba. Zde na jaře 1967 spatřil světlo světa Onrášek, novojičínský dětský sbor, kterému snad chtěl jeho zakladatel profesor Václav Ptáček vtisknout do názvu něco svobodného a nespoutaného z oné stálé živé legendy o valašském zbojníkovi Ondráškovi. Že se dítko mělo čile k světu, to dokazují úspěchy a ocenění, která sbíral Ondrášek plných pětadvacet let pod taktovkou svého zakladatele.

S příchodem Josefa Zajíčka v roce 1992 nastává nová kapitola v životě sboru. Jméno Ondrášek se stále častěji skloňuje na mezinárodních festivalech a soutěžích, sbor koncertuje takřka po celé Evropě, získává první zámořské zkušenosti v Japonsku a Jižní Africe. Doma organizuje sborové přehlídky, odborné semináře. Prostřednictvím koncertů pro školy i nejširší veřejnost propaguje dětský sborový zpěv a stává se vyhledávaným koncertním tělesem. Novoroční koncerty patří k nejvýznamnějším kulturním událostem města, na nichž se podílí jako hosté špičkové sbory například z USA, Japonska, Jižní Afriky, Itálie ...

Rovněž spolupráce s ostatními odděleními v rámci novojičínské ZUŠ, kontakty s předními českými umělci a hudebními skladateli - to vše rozvíjí možnosti a otevírá nové cesty sborového zpěvu, kterými se Ondrášek v posledních létech ubírá.

V současnosti pracuje Ondrášek ve čtyřech samostatných odděleních, která žijí svým vlastním koncertním životem.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ondrasek.zus-nj.cz

Typ záznamu: Historie (archivní dokument)
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 04.09.2003 v 19:02 hodin

Copyright 1994-2024 © Luděk Šorm